Facebook farà servir universitaris per lluitar contra els trolls


Un programa d’universitaris al voltant del món intenta respondre el ‘discurs d’odi’ que es comparteix a les xarxes socials.

La preocupació número 1 dels EUA a internet, sobretot després que Donald Trump guanyés les passades eleccions, és combatre les notícies falses que es fan tan populars en xarxes socials, i l’extremisme que generen articles i opinions atacant a sectors de la població.

D’un mal al qual Facebook no feia cas a crisi existencial en només dos mesos. Un nou “tema calent” al qual l’empresa de Mark Zuckerberg ha de posar fi. Però com es combaten les notícies falses en una xarxa social? El més fàcil seria per a l’empresa crear filtres de llocs que popularitzen aquests temes, bloquejant perquè no puguin propagar-se. O sense caure en la censura, que es puguin publicar però que es delimiti la seva exposició al públic.

És un fenomen imparable que es nodreix de l’escepticisme i de la ja de per si desinformació d’un tipus de sector de persones que creuen que per donar un “Like” a una notícia no fan cap mal, quan aquesta actualització acaba apareixent en les llistes de actualitzacions dels seus contactes perquè l’algoritme de Facebook creu que és rellevant.

El curiós és el pla que sembla tenir Facebook. No bloquejar aquestes webs, sinó associar-se amb universitaris (genial forma de dir Millenials) sota un programa anomenat “Peer to Peer: Challenging Extremism(en aquest cas seria una cosa així com Persona a persona: desafiant l’extremisme), creat pel Departament d’ estat dels EUA i l’organització EdVentures Partners.

Aquest concurs intenta crear contingut en forma de vídeos i textos, tocant temes contra l’extremisme, sentiment d’odi o racisme, donant la volta a suposades proves o les opinions que es fan virals. Projectes com webs que publiquen “notícies que valen la pena compartir” i que verifiquen les fonts i fan una comprovació dels fets.

A Espanya han participat universitaris de la Universitat Europea de Madrid (que va quedar en quart lloc), Universitat Rei Joan Carles, Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat d’Alacant.

 

+ Info | Business Insider

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *