Apple i Trump: què passaria si la fabricació de la companyia es traslladés als EUA?


“Vull  obligar a Apple a fabricar els seus maleïts ordinadors als EUA” va ser una frase que va haver de fer saltar les alarmes a Cupertino. Donald Trump la va fer al començament d’aquest any i en plenes primàries del partit Republicà dels EUA. Ara que s’ha convertit en el nou president dels EUA, reprenem aquesta frase per donar-li un nou significat.

Trump no ha confirmat res concret sobre les seves intencions de portar treballs externalitzats de tornada al seu país. Anem a fer-li un cop d’ull al que podria succeir en els pròxims mesos quan doni inici la quarantena cinquena presidència dels EUA.

 

Què significa portar els treballs de tornada als EUA?

 

La fabricació d’un producte no es redueix a una única empresa, un parell de proveïdors i dos o tres empreses de logística. En el cas d’Apple, hi ha involucrats al voltant de 700 empreses a tot el món. I això són només proveïdors. Com es pot veure al mapa superior publicat a la web d’Apple, el gruix d’empreses estan localitzades a la Xina (346), Japó (126), EUA (69) i Taiwan (41).

Però també hi ha presència en països com França, Alemanya, Brasil, Singapur, Malàisia o el Marroc. Com a nota curiosa, no hi ha cap a Espanya ni Catalunya però sí en països del nostre entorn. Els components fabricats en aquests països varien des del xip A10 dels últims iPhone o la memòria RAM fins el cuir de les corretges de l’Apple Watch o el terra de les Apple Store, que prové d’Itàlia.

Com és lògic, cada un d’aquests proveïdors tindrà la seva pròpia cadena de subministraments que provindrà de diferents països. El resultat és una autèntica teranyina que connecta centenars d’empreses de desenes de països diferents. Per tant, cal preguntar-se a què es refereix Donald J. Trump quan diu que vol obligar a fabricar els seus ordinadors als EUA.

 


TAN SOLS EL MAC PRO I ALGUNS MODELS DE IMAC ES FABRIQUEN ALS EUA PERQUÈ L’ESCALA DE FABRICACIÓ NO ÉS LA MATEIXA QUE AL IPHONE


És molt probable que es refereixi al ensamblat final del producte, cosa que pot fer que en els productes d’Apple posi no només “Dissenyat a Califòrnia” sinó “Ensamblat als EUA” també. Tal com succeeix amb el Mac Pro. També podem dir que Trump no es refereix només als ordinadors sinó a tots els productes que fa Apple. Ja que podríem argumentar que ordinador és una paraula més àmplia ara que abans i involucra qualsevol cosa que tingui pantalla i un processador.

De manera que la intenció de Trump seria portar les plantes d’acoblament final als Estats Units. En l’actualitat i com fan nombroses empreses, hi ha proveïdors que solen posar-se el més a prop possible de la planta a la que envien els seus components. Així que, portar les plantes d’acoblament final implica que desenes de proveïdors també haurien de moure. La qual cosa és un bonus per a la idea de Trump: més treballs per als EUA.

 

 

Al contrari del que es pensa, no totes les plantes de Foxconn i Pegatron (principals assembladors d’Apple) estan a la Xina. Hon Hai Precision Industry Company, nom oficial de Foxconn, posseeix plantes a la Xina, Taiwan, Brasil, Europa, l’Índia, Japó, Malàisia, Mèxic, Corea del Sud i la pròpia EUA. Encara que no totes fabriquen productes per a Apple, sí que ho fa en almenys Xina, Taiwan, Brasil i l’Índia (en aquest últim s’estan negociant).

Almenys Foxconn estaria estudiant aquesta possibilitat. Per seguir amb el pla de Trump, Foxconn hauria de tancar fàbriques a altres països, traslladar equipament i part del personal als EUA. Cosa que no aniria bé als països en els que això passi. Hi ha centenars de milers de treballadors a les seves plantes actualment.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *